Moet je, als gemeente Hardenberg zijnde, met alle landelijke gekkigheid meedoen? Ja, dat moet. En dus komen er op diverse plekken tegels met een handje en de tekst “Zwaai je mee?”  à raison van 66,95 euro. Inclusief BTW, dat dan weer wel.


Bedacht door de mensen van stichting De Buurt - voornamelijk vrouwen, of is dat toeval? - die met zwaaistenen en buurtbankjes de sociale samenhang in heel Nederland willen vergroten. Waarschijnlijk dezelfde groep mensen die op station Utrecht Centraal heel hard ‘Stop met schieten’ roepen en dan denken dat het opeens stil is in Gaza.


Zwaaien tegen eenzaamheid, dat is de bedoeling. In Hardenberg ligt een tegel bij het speelveldje aan De Veldmaat in de wijk Baalder. Aan de ene kant van de straat wonen mensen die het liefst met niemand iets te maken willen hebben (de poging van een buurtbewoner om  samen met allerlei hulpverleners een buurtbarbecue te organiseren is afgelopen zomer jammerlijke mislukt door gebrek aan belangstelling) en aan de andere kant mensen die elkaar altijd al groeten. Ook onbekenden, als ze wandelen of fietsen. Want dat doe je in deze streek van het land.

Niet door te zwaaien, maar even te knikken met het hoofd, door hoi te zeggen, goedemorgen of goedemiddag en als je weet dat hij/zij/het van oorsprong Sallander is, voldoet moi.


Er liggen op het moment van schrijven 720 zwaaistenen in heel Nederland. En nu ook in Hardenberg, want wij willen alles uit de kast halen om gevoelens van eenzaamheid tegen te gaan en het sociale contact te vergroten. Maakt niet uit welk maf idee wordt aangedragen, maakt niet uit wat het kost, maar Hardenberg doet mee.


Misschien handig dat we een stel tegels rond het gemeentehuis leggen en dat we dan met zijn allen even vrolijk zwaaien naar de ambtenaren: dat ze weten dat er buiten de gele bunker mensen zijn die aan hen denken. Een beetje lacherig, maar toch.